Johan Wolpher – från kock till helikopterpilot

I månadens intervju december 2013 träffar vi helikopterstudenten Johan Wolpher. Johan har en karriär som kock bakom sig men bestämde sig för att sadla om och har nu kommit en bra bit in i sin ATPL-teori och beräknas bli klar som helikopterpilot nästa år.

Johan, berätta lite om dig själv

imageJag heter Johan och är 24 år gammal och kommer från Trosa. Jag är utbildad kock och har jobbat med detta i 5 år, främst i Norge på olika restauranger i Oslo. Sen har jag rest en hel del mellan jobben tex till Central Amerika som Mexiko och längst Costa Rica och Guatemala. Under ett halvårs tid bodde jag i Ubatuba i Brasilien och surfade. Under mina resor funderade jag på vad jag ville göra – kockyrket var roligt men slitsamt och jag ville göra något nytt. Så jag halkade in på pilot och började söka runt på internet.

Varför vill du bli pilot?

Jag är en aktiv människa som gillar att jobba med händerna, jag har svårt att sitta still och passar ej i kontorsmiljö. Som kock är man kreativ och det är man även som helikopterpilot. Så jag tror yrket passar mig för jag vill inte sitta på ett och samma ställe och det verkar vara ett spännande jobb. Roligt och spännande.

Hade du provflugit innan du började på Svensk Pilotutbildning?

Nej, inte privat eller så. Detta är första erfarenheten av att flyga helikopter.

Varför valde du att börja studera på just Svensk Pilotutbildning?

Jag blev tipsad av en vän. Jag började läsa på internet och på alla forum och så så skrevs det gott om SPU. Skolan har gott rykte och är en av Sveriges största skolor så det känns tryggt att lägga sina investeringar här. Sen passade Göteborg bra och att man får CSN hjälper ju till.

Hur har första tiden varit?

Väldigt rolig och spännande! Jag var väldigt taggad och därför engagerad från start. Det blev intensivt från början när jag startade i maj 2013. Plugget drog igång direkt och det var kul att få nya klasskamrater. Det var otroligt spännande att se Marstrand och Göteborg från ovan. Det har varit intressant hela vägen och det har gått i ett streck från PPL till ATPL.

Ja, hur går det med ATPL-teorin?

image-4Jag ska precis börja skriva luftis så jag är såklart nervös. Jag är klar med alla QT (quality test) men har stor press på mig själv. Det gäller att inte stapla på hög utan utnyttja all tid man har. Förhoppningsvis går det bra.

Vad är största utmaningen tror du för en helikopterpilot?

Jag tror det är att få in första foten i arbetslivet. Utbildningen är ju en stor utmaning i sig men sen att få första jobbet blir det verkliga testet. Man måste vara flexibel och förstå att det inte bara är champagne och flygvärdinnor utan snarare mer olja och oglamorös tillvaro. Men spännande samtidigt.

Vilka egenskaper är viktiga hos en helikopterpilot?

Man ska vara självständig och våga ta beslut – i slutändan är det du som har fulla ansvaret för dina passagerare. Man ska kunna ta stora beslut och vara mogen i sina val. Man ska kunna tänka efter och inte behöva bevisa något för någon annan, så att kunna ta ansvar är en viktig egenskap.

Har du nytta av de erfarenheter du skaffade dig under din tid som kock som helikopterpilot?

Ja det kan man säga, att tex jobba under press. Att kunna hantera situationen i stunden och kunna ta rätt beslut för allt går fort – från motorbortfall till att man ska kunna agera och autorotera inom en snar sekund.

Vad är drömjobbet i framtiden?

I slutändan vill jag se mig som pilot på SAR eller Ambulanshelikoptern. Men även alla jobb dit är drömjobb, alltså även tex bushflyg i Australien eller att hjälpa till med elledningar i Sverige. Jag vill jobba mig uppåt. Jag är även skid- och snowboardintresserad så att vara med och göra en filminspelning inom en extremsport skulle jag inte tacka nej till.

Några tips till de nya studenterna som börjar snart?

Det låter så vuxet men det är ju så att ni ska ta vara på studietiden ni har och plugga riktigt från början och inte skjuta allt till sista dagarna. Då blir det för mycket. Gör allt direkt – det vinner man på i längden.

Tack Johan och lycka till med resten av studietiden på SPU och framtida jobb!

Text: Linda Karlsson

Bilder

Från kock till helikopterpilot – Johan Wolpher antar utmaningen.
Daglig tillsyn och tankning ingår i rutinerna inför varje flygpass.
Rullar ut helikoptern med Deer of Fear till asfalterad yta innan checklistan dras och prat med tornet.
Flygning över Göteborg skärgård.


Se film på Youtube gjord av Johan Wolpher – Just another Sunny Sunday

Fler intervjuer

Hur är det att gå på Svensk Pilotutbildning?

Vill du veta mer om våra pilotutbildningar?    Välj vilket område du vill få nyheter om:
    AirplaneHelikopterutbildning
    [mc4wp_checkbox]
    Härmed godkänner jag Svensk Pilotutbildningspersonuppgiftspolicy