Anine Vilhelmsen Haug – norsk pilotstudent

I månadens intervju november 2013 träffar vi en av våra norska studenter på skolan. Anine Vilhelmsen Haug kommer från nordligaste Norge och från henne lär vi oss inte bara norska vitsar utan är glada att vi får chansen att bredda nätverket över Sveriges gränser i en bransch där nätverk är lika viktigt som att kunna flyga för att få jobb.

Anine, berätta lite om dig själv

Jag heter Anine Vilhelmsen Haug, är 21 år gammal och kommer från en liten ö på kusten i nordligaste Norge. Efter gymnasiet tog jag 1.5 års ledighet och reste runt i bland annat Indien, Kina, Jamaica och Argentina innan jag började min Trafikflygarutbildning på Svensk Pilotutbildning.

Varför vill du bli pilot?

Medan jag reste hade jag för avsikt att bestämma vad jag ville bli när jag blev stor. Jag träffade någon som var pilot och diskuterade om yrket tills jag insåg att det vore perfekt för mig. Jag gjorde research om olika skolor och blev ännu mer säker på mitt val och ville det bara mer och mer. Det är ett yrke som inte är som alla andra och som samtidigt kommer ge mig en utmaning som person.

Du gjorde en grundlig undersökning av flygskolor i Skandinavien, vad var det som gjorde att du till slut valde Svensk Pilotutbildning?

Först och främst tyckte jag det var viktigt att gå på samma skola hela utbildningen och inte hoppa runt. Sen tyckte jag även det var viktigt att jag fick lära mig flyga i Skandinavien och inte USA. SPU var billigare än den i Norge och dessutom fick jag ett jättebra första intryck, ett mycket positivt intryck på både skolan och personalen. Och så gillar jag Göteborg som stad. När jag blev antagen tackade jag ja direkt.

Hur går det att bo på skolan?

Det går bra. Jag tänkte först att det skulle vara tillfälligt tills jag hittade något annat, men det har faktiskt fortsatt gå bra att bo här och jag har fått så många bra vänner så jag har stannat. Speciellt under ATPL-teorin är det väldigt bra att slippa pendla. Nu är visserligen hela mitt liv på skolan men det passar mig väldigt bra och vi är ett riktigt bra gäng som bor här.

Hur går det med språket?

Jag har inget problem med svenskan…men svenskar har problem med norskan. Jag började med att prata norska men fick säga allt två gånger så nu pratar jag mer svenska än norska så alla förstår. Men språket för mig är inget problem.

Möter du fördomar för att du är tjej?

Nej det gör jag inte. Vi är två tjejer i klassen så det är bra att man inte är ensam tjej. Men jag har varken stött på fördomar från klasskamrater eller instruktörer. Man vet man är minoritet men det går bra med allting så det är roligt att kunna visa det.

Vad har varit det bästa med utbildningen hittills?

Hela PPL tiden egentligen. Jag hade ju ingen erfarenhet av flygning innan, så jag har lärt mig allt från scratch. Att lära sig aerodynamik och sedan praktisera det var häftigt. Men höjdpunkten var nog första flygningen själv efter bara två månader. Det är otroligt vad snabbt det går till att man kan flyga själv.

Berätta om din ATPL-klass

Vi är en väldigt stor klass så det kan ibland vara svårt att bli nära alla men vi är en bra klass med många olika folk från olika ställen.

Vilket ämne har varit svårast hittills?

Jag har ju inte läst hela ATPL-teorin ännu men svårast hittills är nog AGK (Aircraft General Knowledge). Fast jag trodde det skulle vara svårare än det var för jag är inte så intresserad av motorer men så här i efterhand gick det ju bra och det är en bra kunskap att ha. Nu läser vi POF (Principles of Flight) och det är nog det roligaste ämnet.

Vad är drömbolaget för framtiden?

Jag har inget drömbolag som så men vill helst jobba utomlands. Stort eller litet flygbolag spelar ingen roll, men jag vill bo utomlands och ha något jobb där jag får flyga till nya intressanta ställen och se världen.

Vad skulle du vilja säga till andra norrmän som funderar på att att välja flygskola?

Många vill ju plugga i USA men jag tycker det inte är något fel att plugga i Sverige på Svensk Pilotutbildning. Som pilot måste man ju ändå vara beredd på att bo utomlands. Man får inte CSN (ännu) men jag rekommenderar ändå SPU till norrmän för att det är en bra skola och billigare än i Norge. Sen får du vara beredd på att bli lite retad för ditt språk – tex tycker svenskar det är jätteroligt när man gjort en shoppinglista och vill ha Sjokolade…

Tack Anine och lycka till med resten av din utbildning här i Sverige

Text: Linda Karlsson

Bilder

Anine Vilhelmsen Haug går ATPL-teori på SPU
Flyger Cessna i Norge
3 plan från SPU-flottan
Mamma på besök
Flyger i Nord Norge
Anine och DA40 på SPU

Fler intervjuer

Hur är det att gå på Svensk Pilotutbildning?

Vill du veta mer om våra pilotutbildningar?    Välj vilket område du vill få nyheter om:
    AirplaneHelikopterutbildning
    [mc4wp_checkbox]
    Härmed godkänner jag Svensk Pilotutbildningspersonuppgiftspolicy