Anders Edstrand – SPU alumn som fått jobb på Ryanair

I Månadens Intervju januari 2013 träffar vi Anders Edstrand, 25, en före detta SPU-student som blev klar med Trafikflygarutbildningen våren 2012. Nu har han haft några månader att söka jobb och lyckades till slut på Ryanair!

Grattis till nya jobbet Anders! Hur känns det?

Väldigt kul och spännande!

Berätta lite om jobbet

Jag sökte jobbet i april, sen tog det tre månader innan jag fick intervju i London Stansted. Intervjun bestod av info/briefing, ATPL- och HR frågor samt simulatorflygning. För flygningen parades man ihop två och två och man bedöms både som PF och PM. Typeratingen gjorde jag sedan i East Midlands.

Just nu håller jag på med min line-training. Det är kul, krävande och intensivt. Allting går väldigt fort, speciellt på turn-around och takeoff. Min permanenta bas blir jag bli tilldelad när jag är klar med line-training.

Har du sökt många jobb efter avslutad Trafikflygarutbildning på SPU?

Ja. Sökte till ca 30 bolag inklusive Ryanair.

Du gick hela utbildningen från PPL-CPL på SPU, hur var det?

Det var en positiv upplevelse. SPU har många duktiga lärare, bra utbildningsmaterial och moderna flygplan. Genom att göra hela utbildningen på samma skola fick jag en stark referens som kan ha hjälpt mig i mitt jobbsökande.

Bästa minnet?

Första solo flygningen i PPL utbildningen.

Bilden du hade av pilotyrket innan du började din Trafikflygarutbildning – har den ändrats under skolans gång eller när du sökte jobb – eller var det som du hade tänkt dig?

Trodde nog inte det skulle vara så mycket pappersarbete.

Du har nu nått fram till drömmen, du har fått jobb efter en hård utbildning, vad skulle du säga till de som funderar på att bli pilot idag?

Ta reda på så mycket information du kan om olika skolor och de olika stegen innan du bestämmer dig. Gör en ordentlig kalkyl för din flygutbildning. Oavsett var du gör utbildningen kommer den kosta dig mycket pengar. Till sist, var målinriktad och ge inte upp!

Skulle du rekommendera SPU till den som vill bli pilot?

Absolut! Som jag sa innan har de bra lärare och strukturerad SOP. Det ger dig en bra grund redan från PPL-skolningen, vilket underlättar under hela utbildningstiden.

Kommer du hålla kontakt med oss på SPU?

Ja. Har fortfarande idag bra kontakt med både klasskamrater och lärare. Jag är även medlem i SPUs alumni-nätverk via Linkedin.

Du har ju precis börjat din karriär nu men var ser du dig själv om 10 år?

Fortfarande Boeing 737 fast i vänstersits. Ett skandinaviskt bolag med bas på Landvetter vore ju inte fel. Har även en dröm att få flyga missionsflyg för MAF någon gång i livet!

Tack Anders och stort lycka till med ditt nya spännande jobb!

Text: Linda Karlsson
Foto: Anders privata

Fler intervjuer

Hur är det att gå på Svensk Pilotutbildning?

Vill du veta mer om våra pilotutbildningar?    Välj vilket område du vill få nyheter om:
    AirplaneHelikopterutbildning
    [mc4wp_checkbox]
    Härmed godkänner jag Svensk Pilotutbildningspersonuppgiftspolicy