Ali Kadhim – ATPL student

Vem är du?

Ali_Kadhim_photoshopJag heter Ali Kadhim, är 26 år gammal och bor i Stockholm. Jag har drömt om att bli pilot sedan jag var liten, så efter några år i arbetslivet och forskande i olika utbildningar och skolor så tog tag i saken och valde det bästa jag kunde hitta. På fritiden håller jag på lite med bilar och motorcyklar, tränar och umgås med vänner och familj.

Hur långt har du kommit på Svensk Pilotutbildning (SPU)?

Jag är inne på sista teoriveckan på första ATPL-terminen, nästa vecka börjar vi med QT (Quality test) och ”Luftis” (tester från Transportstyrelsen) så jag är snart halvvägs i min Trafikflygarutbildning. I februari har jag gått ett år på SPU. 

Hur är studentlivet på SPU?

Det är mycket plugg även efter skolan och man hinner egentligen inte med så mycket mer. I alla fall inte under ATPL kursen som jag läser nu. Men det händer att vi som bor här på skolan gör i ordning middagar när vi klarat prov eller har olika avslut. Vi har tex en fd kock som gör CPL-kursen på SPU, som gjorde en trerätters med hummer och dessert. Sen är det tårta efter varje uppflygning, och det finns en tårtlista i klassen om någon glömmer mobilen på eller kommer försent. 

Så ni har bra sammanhållning i klassen?

Ja, det blir ju så när alla har samma mål och intressen. Vi spelar även bandy en gång i veckan, och umgås allmänt så mycket man hinner. Det händer att vi drar in till Göteborg någon gång också.

Som Stockholmare, hur gillar du att bo i Göteborg?

Göteborg är en jättefin stad men vägnätet känns lite oplanerat. Om man missar en sväng inne i stan så får man köra runt halva stan för att vända känns det som. Men annars är det faktiskt jättetrevligt!

Vad har varit svårast hittills med utbildningen?

De första 2-3 veckorna på PPL-kursen tyckte jag. Då hade man inte kommit in i rutinerna riktigt och kände att man hade så mycket framför sig. Men det är en fas som jag tror dem flesta går igenom. Vi fick rådet från början från instruktörerna att inte ge upp, alla kommer att känna att det är svårt, men ge inte upp liksom. Och det stämmer, man tar sig igenom det till slut och då blir allt mycket bättre.

Roligast?

Att flyga helt klart! Flygpassen är absolut roligast. Jag tycker att det bästa hittills var att klara uppflygningen, det var ett riktigt glädjerus, då kände man att nu är man pilot.

Varför vill du bli pilot?

Det har alltid varit en dröm. Jag har varit inne på annat och kollat andra utbildningar men har aldrig känt driften som jag känner för att bli pilot. Steget att äntligen börja en pilotutbildning kändes helt rätt.

Vad är drömjobbet?

I början är det ju allt man kan få! Men sen blir det nog helst att flyga business jet eller något stort bolag i mellanöstern, tex Qatar Airways eller Emirates.

Hur går det att bo på SPU?

Det är väldigt bekvämt och smidigt, man slipper transportera sig till och från skolan. Man kan ju känna ibland att det är jobbigt att bo kollektivt och dela kök och så om man är van att bo själv, men det vänjer man sig vid, och det är ju fler fördelar med att man tex kan plugga tillsammans diskutera samt umgås i loungen. Plus avståndet såklart! Det tar en och en halv minut för mig från att vara ”hemma” till att sitta i klassrummet.

Drömbolaget?

Emirates, de tar hand om piloterna, har bra villkor, hjälper till med boende, fixar skola för barn om man har familj, har bra klimat…

Favoritresemål?

Saudiarabien

Drömflygplats att landa på?

Svårt att säga, de är så många, skulle vilja pricka av alla stora flygplatser i världen. Här på Säve är det ju underbart att landa; stor bana, inte så farligt med trafik och väldigt erfaren och hjälpsam ATC (Air Traffic Control).

Tack Ali och lycka till med resten av din tid på Svensk Pilotutbildning

Våra filmer
Intervju
Blogg

Vill du veta mer om våra pilotutbildningar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Flygplansutbildning
Helikopterutbildning