Type Rating Helikopter

Type Rating certifikatNär du har ditt PPL (H) eller CPL (H) kan du välja att knyta fler helikoptertyper till ditt certifikat som ger dig större flexibilitet. Det kan också öka dina chanser att få jobb då du blir mer attraktiv på marknaden – fler behörigheter, fler möjligheter.

Har du gjort hela din utbildning på R22 kan det kanske vara lockande att flyga en större helikopter som R44 eller EC120 som både är starkare och kan ta mer passagerare. Perfekt om man vill ta med släkt och vänner på flygtur.

Svensk Pilotutbildning erbjuder typinflygningar (Type Ratings) på följande helikoptertyper:

R22

R44

EC120

Robinson R22 och Robinson R44

Minimum flygtid är 5 timmar i dubbelkommando samt uppflygning. Innan du får helikoptertypen i ditt certifikat måste du avlägga ett flygprov för Transportstyrelsen. När du bokar din typinflygning hos oss så bokar vi samtidigt in kontrollant och datum för uppflygning.

Utbildningskostnad R22: 25.500kr*
Utbildningskostnad R44: 34.000kr*

Airbus Helicopters EC120

EC120 är en turbindriven helikopter. Om det är första gången du flyger en turbindriven helikopter kommer det krävas minimum 5 timmars flygtid i dubbelkommando innan du avlägger ett flygprov för Transportstyrelsen. Om det inte är din första typbehörighet på en turbinhelikopter är minimumkravet enbart på 2 timmar samt en uppflygning.

Utbildningskostnad EC120: 39.000kr*

*Utbildningskostnaden inkluderar inte följande kostnader i samband med flygprov: Kontrollantkostnader (ca 5000kr), certifikatkostnader till luftfartsmyndigheten (ca 800kr), hyra av luftfartyg för flygprov (ca 4500kr – 7000kr) = ca 10.000kr – 13.000kr beroende på val av helikoptertyp. Utbildningskostnaden är baserad på minimitimmar, behövs fler kommer kostnaden gå upp.

För intresseanmälan till Type Rating klicka här

Our movies
Interview
BLOG

Want to know more about our pilot training?

Subscribe to our newsletter
Flygplansutbildning
Helikopterutbildning